Bažnyčia kviečia aistringai mylėti pasaulį

“Reikia inteligentų, verslininkų, darbininkų, šeimos tėvų, kurie siekia šventumo atlikdami savo pasaulietines pareigas”, pabrėžė Lietuvos Katalikų bažnyčios vadovai, minėdami “Opus Dei” steigėjo gimimo šimtmetį.

Palaimintojo Josemarios gimimo šimtmečio proga Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis aukojo iškilmingas šv.Mišias Vilniaus arkikatedroje, Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ aukojo šv. Mišias Kauno arkikatedroje. Panašūs minėjimai vyko visame pasaulyje, taip pat Romoje, kurioje popiežius Jonas Paulius II priėmė 1200 žmonių iš 57 šalių, dalyvaujančių kongrese “Eilinio gyvenimo didybė” apie palaimintojo Josemarios gyvenimą, mokymą ir darbo vaisius įvairiose kasdienio gyvenimo sferose.

Modernumas be iškrypimo

“Esu giliai įsitikinęs, kad šiandieninėje Katalikų bažnyčioje Lietuvoje kaip tik reikia palaimintojo J. Escrivos dvasios,- kalbėjo Kauno arkivyskupas.-Tai yra tas sveikas vidurio kelias, iš vienos pusės būdamas modernus pačia gerąja prasme, o iš kitos pusės būdamas pakankamai konservatyvus, laikydamas tą esmę, kurios Bažnyčia niekada negali atsisakyti.”

Pasak S. Tamkevičiaus, žmonių tikėjimas kartais paviršutiniškas. Jie apsiriboja išorinėmis apeigomis, ir jeigu dažniau vaikšto į bažnyčią, tai daro labiau iš tradicijos. Kiti, ieškodami naujovių, įveda ne visada priimtinų dalykų arba atsigręžia į tolimą praeitį. “Esant tai padėčiai, “Opus Dei” nariai visada ateina su sveika Katalikų bažnyčios doktrina, su giliu žvilgsniu į Evangeliją. Jie puikiai pagauna tą gelmę, kuri yra bažnyčioje”,- sakė arkivyskupas.

Kardinolo A. J. Bačkio žodžiais, palaimintasis Josemaria - dovana visai Bažnyčiai. “Tai jam Dievo įkvėpta mintis, kad mes visi, ne tik kunigai ir vienuolės, bet ir pasauliečiai, kurie dirba savo darbe, gali tikrai su Dievo pagalba siekti šventumo. Jis ragino būti šventus mylint pasaulį, nepasitraukiant iš jo, atsirėmus galva į dangų, o kojomis į žemę. Vyskupai, kunigai dažnai yra apriboti savo bažnyčiose, negali prieiti prie visų,” - samprotavo kardinolas. Tik pasauliečiai, kurie stengiasi gyventi Kristaus dvasia, gali skleisti Dievo žodį toje aplinkoje, kurioje jie dirba ir gyvena.

“Opus Dei” Lietuvoje

Lietuvoje "Opus Dei" pradėjo veiklą 1994 metais, čia turi keliasdešimt narių. Garsiausia “Opus Dei” steigėjo knyga “Kelias”, trumpi dvasiniai patarimai kasdieniam gyvenimui, buvo žinoma pogrindyje dar sovietmečiu. “Negaliu kalbėti apie dvasininkus ir seseles vienuoles, bet inteligentų tarpe šita knygelė “vaikščiojo”,- sakė Kauno Vytauto Didžiojo universiteto dėstytoja chirurgė Nijolė Liobikienė, vadovaujanti Lietuvos šeimos centrui.- Mane visada žavėjo, kad jis labai aiškiai vardija šeimą kaip pašaukimą, labai rimtą pašaukimą, kuriam reikia ruoštis“.

Pasaulyje yra apie 84 tūkst. “Opus Dei” narių. Tai vyrai ir moterys, vedę, nevedę ir našliai, pasauliečiai ir kunigai (mažiau negu 2 proc. visų narių), įvairių rasių, amžiaus ir visuomenės sluoksnių žmonės.

Kvietimas į darbą

Teorija labai graži. Tačiau ar kada nors iš tikrųjų kokį paprastą žmogeliuką paskelbė šventuoju - ne dėl to, kad dažnokai lankėsi bažnyčioje arba dėl kitokių bažnytinių nuopelnų, o tiesiog dėl to, kad labai gerai dirbo savo kasdienį darbą? Tokių nėra daug, nebent šv.Juozapas darbininkas ir Šventosios šeimos tėvas. Bet netolimoje ateityje tai gali pasikeisti, iš dalies “Opus Dei” steigėjo dėka.

Be palaimintojo Josemarios, kanonizacijos bylos jau pradėtos dėl penkių “Opus Dei” narių pasauliečių. Tai argentinietis inžinierius Isidoro Zorzano, miręs 1943 metais, katalonė Montserrat Grases, mirusi 1959 metais dar būdama studentė, ispanė mokytoja Guadalupe Ortiz, kuri mirė 1975 metais, bei jos brolis gydytojas Eduardo Ortiz, miręs 1985 metais, ir Ernesto Cofino, pediatrijos tyrinėjimų pradininkas Gvatemaloje ir penkių vaikų tėvas, miręs 1991 metais.

2001 m. gruodžio 20 d. popiežius Jonas Paulius II aprobavo stebuklą, priskiriamą palaimintajam J. Escrivai. Tai sunkios profesinės ligos (spindulinio dermatito), kuria sirgo ispanų traumatologas Manuel Nevado Rey, stebuklingas išgijimas. Liga išnyko 1992 m. lapkritį, prašant palaimintojo Josemarios Escrivos užtarimo. Stebuklo pripažinimas atveria kelią kanonizacijai, kuri, kaip kalbama, turėtų įvykti jau šįmet.

Bryan Bradley / Veidas