Estija: vyskupo įšventinimas Taline

Šeštadienį, rugsėjo 10 dieną, į vyskupus buvo įšventintas prancūzas monsinjoras Philipe Jourdan, „Opus Dei“ prelatūros kunigas. Monsinjoras Javier Echevarria buvo vienas iš trijų konsekravusių vyskupų.

Monsinjoras Juordan nuo 1996 m. buvo Estijos apaštalinio administratoriaus vikaras. Tuo pat metu dirbo klebonu mažoje Talino Šv. Petro ir Šv. Pauliaus katedroje. Nuo 2004 m. kovo mėn. yra Estijos Bažnyčių tarybos, kurioje jau nuo 1997 m. atstovauja Katalikų Bažnyčią, vicepirmininkas.

Tai antrasis vyskupo įšventinimas šalies istorijoje per 500 metų. Paskutinis katalikų vyskupas, gyvenęs Estijoje, buvo monsinjoras Eduard Profittlich S.J., 1942 m. nukankintas sovietinėje koncentracijos stovykloje Kirove. Daugelį estų sujaudino faktas, kad vyskupo paskyrimas jų šaliai buvo vienas iš paskutiniųjų popiežiaus Jono Pauliaus II pastoracinių sprendimų, priimtų vos kelios dienos prieš jo mirtį. Nepaisant to, kad katalikai yra mažuma, Estija didžiuojasi „Marijos žemės“ titulu, kurį gavo 1215 m. popiežiaus Inocento III dekretu.

Ceremonija sutapo su dvyliktosiomis Jono Pauliaus II apsilankymo Estijoje metinėmis. Mišioms vadovavo monsinjoras Peter Zurbriggen, Baltijos šalių apaštalinis nuncijus. Kartu koncelebravo „Opus Dei“ prelatas monsinjoras Javier Echevarria ir Maskvos arkivyskupas monsinjoras Tadeuz Kondrusiewic. Iškilmėse dalyvavo dabartinis ir buvęs Estijos prezidentai, keli kardinolai ir vyskupai iš Rusijos, Latvijos, Lietuvos, Vokietijos ir JAV, įvairių Vokietijos organizacijų, Ukrainos graikiškųjų apeigų Katalikų Bažnyčios ir Prancūzijos Vyskupų Konferencijos atstovai.

Įšventinimas į vyskupus vyko Šv. Olafo bažnyčioje, priklausančioje baptistų bendruomenei, nes katalikų katedra per maža. 150 m aukščio Šv. Olafo bažnyčios bokštas yra aukščiausias miesto statinys. „Esu dėkingas savo kolegoms iš Estijos bažnyčių tarybos už palankumą, įvairių denominacijų protestantų dalyvavimą ir už tai, kad pasiūlė savo bažnyčias, jog ceremonijoje galėtų dalyvauti kuo daugiau žmonių“ – sakė monsinjoras Jourdan.