Josemarios Escrivos kanonizacija

Šį saulėtą rytą 10 val. 25 min., dalyvaujant keliems šimtams tūkstančių žmonių, Jonas Paulius II kanonizavo Josemarią Escivą, ispanų kunigą, Opus Dei įkūrėją.

Kartu su popiežiumi Jonu Pauliumi II koncelebravo dar 42 kardinolai, arkivyskupai, vyskupai ir kunigai. Tarp jų kardinolas Jose Saraiva Martins (Šventųjų bylų kongregacijos prefektas), kardinolas Antonio Maria Rouco Varela, Madrido arkivyskupas, (vyskupija, kur gyveno naujas šventasis iki išvykimo į Romą ir kur 1928 m. buvo įkurta Opus Dei), kardinolai Sodano, Ruini, Meissner, Etchegaray. Taip pat dalyvavo mons. Omella (Barbastro, gimtojo šv. Josemaria miesto, vyskupas) ir mons. Javier Echevarria, Opus Dei prelatas.

Į kairę nuo popiežiaus altoriaus buvo bažnytinės valdžios atstovai, daugiau nei 400 kardinolų, arkivyskupų ir vyskupų. Daugelis iš jų į Romą atvyko su savo šalių maldininkų grupėmis. Dalyvavo 50 vyskupų iš Afrikos, 53 ispanų ir 55 italų vyskupai. Tarp vyskupų buvo J.E. mons. Kondrusievic iš Maskvos, manonitų arkivyskupai bei vienas chaldėjų vyskupas iš Libano ir 2 vyskupai iš Kubos. Iš Lietuvos dalyvavo J.E. Kauno arkivyskupas Tamkevičius ir Telšių vyskupas Boruta. Taip pat dalyvavo kelių religinių bendruomenių vyresnieji.

Italijos delegacijoje, vadovaujamoje Ministrų tarybos vice prezidento Gianfranco Fini, tarp kitų buvo Pierferdinando Casini (Kongreso prezidentas) ir Vidaus reikalų ministras Giuseppe Pisanu. Taip pat dalyvavo Lazio regiono prezidentas (Francesco Storace), Romos provincijos prezidentas (Silvano Moffa) ir Romos meras (Walter Veltroni).

Oficialiojoje Ispanijos delegacijoje, vadovaujamoje Ana de Palacio (Užsienio reikalų ministrės), buvo Teisingumo ministras, Navaros prezidentas ir Barbastro meras.

Tarp kitų asmenybių minėtinos Mama Ngina Kenyatta ir Lech Walensa. Taip pat dalyvavo sporto ir kultūros pasaulio įžymybės.

Gydytojas Nevado

Pirmoje eilėje buvo dr. Manuel Nevado Rey, gydytojas chirurgas, 1992 m. stebuklingai išgijęs nuo chroniško radiodermito Josemaria Escriva užtarimu. Būtent šis stebuklas buvo tyrinėtas kanonizacijai. Nevado Rey atvyko su grupe savo giminaičių ir draugų iš Almendralejo (Badajoz, Ispanija). Jo žodis:,,Nors jau daugelį kartų dėkojau šv. Josemaria už savo pagijimą, šiandien atnaujinau šią padėką. Ir paprašiau dar dviejų dalykų: kad padėtų man kasdien tapti vis geresniu ir kad padėtų Opus Dei žmonėms ir toliau būti atsidavusiems. Kad kaskart būtų vis geresni ir gausėtų ir kad neštų Jėzaus žinią iki pat žemės pakraščių.

Šiandien šv. Petro aikštėje klausiau savęs ,,Kodėl man? Aš esu nežinomas žmogus, šv. Josemaria, universalaus žmogaus, nudirbusio didžiulį darbą, išrinktasis. Kodėl man? Aš esu savo darbo entuziastas, gavęs ligą dėl savo profesijos. Ir kadangi Opus Dei tikslas -žmogaus pasišventinimas per kasdieninį darbą, galbūt mano pagydimu norėjo pabrėžti, jog tai yra Dievui patinkantis kelias”.

Komunija

1040 kunigų dalijo komuniją šv. Petro, Pijaus XII aikštėse ir Via della Conciliazione.

Gėlės

Šv. Petro aikštės pakyla buvo papuošta kilimu iš gėlių, atsiųstų iš Ekvadoro, padovanotų gėlininko Jose Ricardo Davalos, pamaldaus naujam šventajam. Ekvadoras –viena iš pagrindinių gėlių eksporto šalių pasaulyje. Iš šios šalies buvo gauta 45 000 gėlių. Altoriaus ir skaitinių stovo papuošimui gėles dovanojo bendrovė ,,Il Camino” iš San Remo. Iš Australijos buvo atgabenta 200 waratahs, australietiškų raudonų gėlių, papuošti Josemaria Escriva relikvijoms, kurios bus paliktos šv.Eugenijaus bazilikoje tikinčiųjų pagerbimui.

Popiežiaus arnotas

Liturginiai drabužiai ir indai, kuriuos naudojo popiežius, buvo pagaminti Talleres de Arte Granda Ispanijoje. Popiežiaus arnotas buvo pasiūtas rankomis būtent šiai progai iš medžiagos, gautos iš Delio (Indija).

Maitinimas

Organizacinio komiteto duomenimis, 55 000 maldininkų užsisakė maisto krepšelius.

Maldininko rinkinys

Rinkinį sudaro knyga ,,Šv. Josemaria”, ,,Vadovas po Romą ir programa”, Romos žemėlapis ir vokas, kur galima įdėti auką projektui Harambee 2002. Be to, kiekvienas dalyvis gavo Šv.Mišių brošiūrą.

Šv. Josemaria molas Civitavecchia uoste

Šiandien 18 val. Civitavecchia uoste vienas molas bus dedikuotas šv. Josemaria Escriva. Į šį uostą atvyko daugiau nei 10 000 kanonizacijos dalyvių iš įvairių Viduržemio regiono miestų.