Organizacija

Prelatūrą valdo prelatas pagal kanonų teisę bei Opus Dei statutą. Jo būstinė yra Romoje.

Mons. Fernandas Okarisas, Opus Dei prelatas

Nuo 2017 m. sausio 23 d., Opus Dei prelatas yra mons. Fernandas Okarisas (Fernando Ocáriz).

Opus Dei vikaro augziliaro pareigas eina Marianas Facijas (Mariano Fazio). Generalinis vikaras – Antonis Pujalsas (Antoni Pujals). Vikaras sekretorius – Chorje Chisbertas (Jorge Gisbert). Prelatūros kurija įsikūrusi Viale Bruno Buozzi 73, 00197, Romoje, Italijoje.

Opus Dei prelatūra tvarkoma pagal bendrąsias Bažnyčios teisės nuostatas, apaštališkąją konstituciją „Ut sit“ ir savo statutą (arba Opus Dei partikuliarinės teisės kodeksą). Kanonų teisės kodekse yra pagrindinės nuostatos dėl asmeninių prelatūrų (294–297 kan.), kurios buvo pakeistos 2023 m. rugpjūčio 4 d. motu proprio „Le Prelature personali“.

Prelatūroje inkardinuoti kunigai visiškai pavaldūs prelatui. Jis duoda jiems sielovadinius paskyrimus. Savo pavedimus jie įgyvendina bendrystėje su dieceziniu vyskupu ir diecezine sielovada. Prelatūros dvasininkijos ekonominis išlaikymas yra prelatūros atsakomybė.

Opus Dei tikintieji pasauliečiai priklauso nuo prelato tuose dalykuose, kurie susiję su specialia prelatūros misija. Jie pavaldūs civilinei valdžiai taip pat, kaip ir kiti piliečiai, bei kitoms bažnytinės valdžios institucijoms, kaip ir kiti katalikai pasauliečiai.

Opus Dei valdyme, prelatas bendradarbiauja su moterų taryba (centrine asesorija) bei vyrų taryba (generalinė taryba). Abi tarybos įsikūrusios Romoje.

Be vikaro augziliaro, generalinio vikaro ir vikaro sekretoriaus, generalinės tarybos nariais taip pat yra Chosė Marija Sančesas Blankas (José María Sánchez Blanco), Marselas Valenga (Marcelo Valenga), Endriu Džozefas Lerdas (Andrew Joseph Laird), Luisas Romera ir Žulienas Nagore (Julien Nagore).

Centrinės asesorijos narės yra Izabelė Sančes Serrano (Isabel Sánchez Serrano), Marija Dias Soloaga (María Díaz Soloaga), Nikola Veit (Nicola Waite), Fernanda Lopes, Kathryn Plazek, Inosensija Fernandes (Inocencia Fernández), Susana Lopes (Susama López) ir Rosario Libano Monteiro.

Visuotinio šių tarybų susirinkimo nariais taip pat yra regioniniai delegatai bei regioninės delegatės įvairiuose prelatūros teritoriniuose padaliniuose, kuriuose paskirstyta prelatūros veikla. Šiuo metu yra trisdešimt prelatūros teritorinių padalinių šešiasdešimt aštuoniose valstybėse.

Prelatūros valdymas yra kolegialus. Prelatas ir vikarai visada eina savo pareigas bendradarbiaudami su atitinkamomis tarybomis, kuriose daugumą sudaro pasauliečiai.

Prelatūros generaliniai kongresai paprastai vyksta kas aštuonerius metus. Juose dalyvauja nariai iš įvairių šalių, kuriose veikia Opus Dei. Šiuose kongresuose vertinama prelatūros apaštalinė veikla ir prelatui siūloma apsvarstyti galimos apaštalavimo kryptys. Per kongresus prelatas svarsto dėl savo tarybų atnaujinimo.

Prelatūros veikla paskirstyta geografinėse teritorijose, vadinamose regionais. Regiono ribos gali sutapti su šalies teritorija, bet nebūtinai. Kiekvienam regionui vadovauja regioninis vikaras su savo tarybomis: regionine asesorija moterims ir regionine komisija vyrams. Kai kurie didesni regionai teritoriniu pagrindu padalinti į kelias delegacijas. Valdymo struktūra delegacijose yra tokia pati – vadovauja vikaras su dviem tarybomis.

Jokioms pareigoms vadovybėje nėra skiriama visam gyvenimui, išskyrus prelato.

Vietiniu lygmeniu veikiama Opus Dei centruose. Centruose organizuojamas prelatūros tikinčiųjų ugdymas bei sielovada. Esama centrų vyrams arba moterims. Kiekviename centre yra vietinė taryba, kuriai vadovauja pasaulietis (direktorė arba direktorius), paprastai veikiantis su kitais dviem prelatūros tikinčiaisiais. Regioninis (arba delegacijos) vikaras skiria prelatūros dvasininkijai priklausantį kunigą centrui priklausančių asmenų sielovadai.

Visi tikintieji padengia asmeninius bei savo šeimos poreikius stabiliu profesiniu darbu. Be to, kad padengia savo ir centrų buveinių išlaidas, Opus Dei tikintieji rūpinasi sielovadinėmis prelatūros reikmėmis. Jie dažnai pradeda ir palaiko įstaigas, kurios padeda įgyvendinti pastoracinius uždavinius, pavyzdžiui, suvažiavimų arba dvasinių rekolekcijų namus.

Prelatūros išlaidos yra, iš esmės, tik prelatūros kunigų išlaikymas ir ugdymas, prelatūros kurijos Romoje bei regionų ar delegacijų vadovybės išlaikymas ir prelatūros teikiama išmalda. Savaime suprantama, Opus Dei tikintieji taipogi padeda bažnyčioms, parapijoms ir pan.