Prelato kelionė į Keniją ir Ugandą

Monsinjoras Javier Echevarria (Chavjeras Ečevaria) neseniai lankėsi Kenijoje ir Ugandoje. Šiose Afrikos šalyse jis susitiko su įvairiais žmonėmis, kurie dalyvauja Opus Dei siūlomoje krikščioniškos formacijos ugdymo veikloje. Pateikiame kelių šios kelionės dienų apžvalgą.

Prof. Terry Ryan, Strathmore Universiteto rektorius; Mons. Javier Echevarria, kancleris; Prof. John Odhiambo, vicerektorius.

  Rugpjūčio 24-ąją vyskupas Javier Echevarria atvyko į Kenijos sostinę Nairobį. Jomo Kenyattos oro uoste jį pasitiko daugybė šeimų.

Kitą dieną jis dalyvavo Strathmoro universiteto diplomų teikimo ceremonijoje. Universitetas prelatui suteikė garbės daktaro vardą ir absolventams įteikė apdovanojimus.  

Savo kalboje mons. Echevarria pasakojo apie Opus Dei veiklos pradžią Kenijoje, kuri prieš 48-erius metus pirmoji iš Afrikos šalių ėmėsi apaštališkojo Opus Dei darbo. Priminė, kiek daug už Strathmoro koledžą meldėsi šv. Chosemarija, ir atkreipė dėmesį į du Opus Dei tikslus, kuriuos šis universitetas puoselėja: tobulą akademinį išsilavinimą ir kruopštų darbą, dirbamą su meile Dievui ir paslaugumu kitiems. Pabrėžė, kad Dievui galima skirti kiekvieną sąžiningai atliekamą darbą: dėstytojo, studento ar valytojo – svarbiausia, kad jis būtų rūpestingai atliekamas.

Apaštališkoji Opus Dei veikla Kenijoje prasidėjo 1958 m. o Ugandoje 1996 m.

Pasibaigus apdovanojimams, vicerektorius prof. Džonas Odhiambo paskelbė ceremonijos pabaigą ir suskambo „Gaudeamus igitur“.

Kitą dieną aikštėje priešais Strathmoro universitetą pasiklausyti prelato susirinko 3 tūkstančiai žmonių. Šiame neformaliame susirinkime vyskupas atsakė į susirinkusiųjų klausimus. Vieną iš klausimų pateikė induistas Amarjitas, kuris padėjo statyti kai kurias Opus Dei centrų koplytėles Nairobyje. Jis sakė pastebėjęs, kad jį nuolat ragino koplytėles statyti itin tobulai ir itin rūpestingai. Tad jis paklausė: „Kam toks atkaklumas?“

Uganda. Susitikimas su Prelatu sostinės Kampalos „Serenos“ viešbutyje .

Prelatas Amarjitui paaiškino, kad krikščionims labai svarbus Kristaus įsikūnijimas Eucharistijoje, todėl privalome jį gerbti net ir savo darbo kūriniuose. O bažnyčiose ir koplyčiose ta meilė turi atsispindėti.

Prieš paskutinį palaiminimą prelatas paprašė visų susirinkusiųjų pasimelsti už Benediktą XVI ir jo siekius.

Pirmąkart mons. Echevarria kaip Opus Dei prelatas Kenijoje lankėsi 1995-aisiais. Jo pirmtakas mons. Alvaras del Portijo į šią šalį buvo atvykęs 1989-aisiais, o apaštališkoji Opus Dei veikla Kenijoje prasidėjo 1958 m. Čia buvo įgyvendinti šv. Chosemarijos mokymo įkvėpti įvairūs apaštališki projektai: Strathmoro universitetas, Kimlea mergaičių technikos mokykla, Eastlandso centras, Kiandos mokykla ir kiti.

Kitą dieną prelatas nukeliavo į Ugandą, kur Opus Dei veikia nuo 1996 metų. Sostinės Kampalos „Serenos“ viešbutyje su juo susitikti susirinko apie tūkstantį žmonių. Ugandietis Bernardas Ssempa, apsirengęs tradiciniu kanzu (šventiniu šalies centre gyvenančios bagandos genties drabužiu), jam suteikė vyresniojo vardą, apdovanojo herbu, ietimi ir tradiciniu apsiaustu.